Kristiansund – Rørvik

Dagens stopp:

  1. Kristiansund 02.45 – 03.00
  2. Trondheim 9.45 – 12.45
  3. Rørvik 21.40 – 22.00
Karta etapp 3

Inte så många stopp denna etapp. Det blir bara i Trondheim som vi kan gå i land.

Vaknade vid halv 8 men var för trött för att gå upp. Ställde om klockan till 8. När den ringde igen var det hög tid att gå upp. Planen var att äta frukost tidigare idag. Eftersom vi skulle gå av i Trondheim redan klockan 9.45.

När vi kom till restaurangen var det kö så vi fick vänta lite innan vi kom in. Typiskt, vi som hade brått.

Det blev gröt som igår. En bulle med räksallad, gjord på färska räkor (som igår), ett ägg och en amerikansk pannkaka. Dagens smoothie var grön och mild i smaken. Hittade tepåsarna! Thomas valde äggröra och ägg med bacon på som igår. En bulle med skinka. Sen hittade han en svampröra, han tyckte var god.

Under frukost innan vi var framme nådde vi en point of interest, Munkholmen. Vi sökte upp på nätet lite om fortet. Det byggdes av ärkebiskopen på 1500 talet. Och restaurerade på 1800-talet. Har haft många funktioner genom tiderna t ex avrättnings plats, fängelse och bestyckat fort.

Vi hade en kart som de delade ut på båten när vi gick av i Trondheim strax innan 10. Det var halvklart väder och runt 11 °C. Den kända domkyrkan, Nidarosdomen, var vårt första mål denna förmiddag.  En halvtimmes promenad tog oss dit.

Vi hittade inte ingången till kyrkan först eftersom jag förkastade en liten dörr som entrén. Men pga restaurering var den det.

Dörren till vänster är ingången, man behöver inte gå rund byggnaden, vet jag numera.

 Wow, jag säger bara wow. Vackert!

Helt fantastiskt med tanke på allt arbete det måste ha varit att bygga den för allra första början. Mellan 1000-talet och 1300-talet byggdes den. På mitten av 1800-tal påbörjades ett renoveringsprojekt, pga av ett antal bränner. I ca 150 år byggde de. 30 hantverkare jobbar ständigt med olika delar för att underhålla denna gotiska medeltidskatedral. Som är den nordligaste i sitt slag.

Vägen tillbaka till båten gick vi över den äldsta av alla broar i Trondheim. Det finns rykten att om man kysser sin älskade på denna bro varar kärleken för evigt.

  Vissa av husen längs kanalerna ligger som i Venedig kant i kant med vattnet. Dock har dessa hus inga ingångar på sidan mot vattnet.

Detta stod på gångbanan. Fanns en liknade på cykelbanan som utgjordes av de asfalterade remsorna mellan kullerstenarna. Jag tyckte det var ett trevligt sätt att uppmärksamma och uppmutra till minskad miljöpåverkan.

Vi hann tillbaka till båten lagom till lunch men fick även denna gå stå i kö för att komma in. Maten var god. Det blev bla.

Förrätt: Potatis och vårlökssopa.
Huvudrätt: Fisk med potatismos och stekt kål.
Efterrätt: Brownie med hallonsås.

Vi tog en lite paus i hytten innan det var dags för musselprovning ute på däck. Thomas provade musslor och ljummet vitt vin. Var inte helt övertygad och att dessa båda passade ihop, dock.

Efter det blev det lite info ang nästa point of interest, Kjeungskjær fyr. Denna åttakantiga fyr är målad röd och är nog den mest fotograferade fyren i Norge. Den var under renovering så den kom inte till sin rätt.

Det finns nedskrivet i en dagbok om hur livet för en fyrvaktare och dennes familj såg ut.

Regnade och blåste så vi kunde de bara ta ett trekvarts varv runt båten innan kvällsmaten. Det gungade också så lite ostadig på fötterna var vi.

Kvällens meny:

Förrätt: Korngrynssoppa
Huvudrätt: Lax alt Kyckling med stekt grönskar och fransk potatissallad.
Efterrätt: Tjokk melks pudding med hallon och honungsrostade hasselnötter.

Efterrätten. Gott gotti gottgott.

Avslutar dag 3 med en bild på Trondheims grundare, Olov Tryggvason, som stod staty i centrum.