Stokmarknes – Skjervøj
Dagens stopp:
- Stokmarknes 01.30 – 01.40
- Sortland 02.55 – 03.10
- Riseøyhamn 04.35 – 04.50
- Harstad 07.10 – 07.45
- Finnsnes 11.00 – 11.30
- Tromsø 14.15 – 18.15
- Skjervøj 21.10 – 22.25
Denna dag var schemat glest, endast Tromsø, vi kan besöka, vilket vi utnyttjade till max. Sov länge, eller hur var det nu? Nej, vi vaknade ganska tidigt så kom faktiskt lite tidigare till frukosten. Inga köer. Det blev favorit i repris, men nu har jag dessutom hittar kalaspuffar, är det semester så är det. Thomas hittade en fiskkaka som han provade.
Vi höll koll på rutten med hjälp av Google maps och när vi närmade oss ett smalt parti, under en bro, skyndade vi oss ut för att ta bilder. Det visade sig att detta var Finnsnes och att vi skulle göra ett kort stopp där.
Vi satt och gjorde klart dag 2 till vår resedagbok, utanför restaurangen. De har tänkte på att alla nuförtiden är beroende av el så det finns eluttag lite varstans där man kan sitta, detta fall i socklen på soffan vi satt i. Här kan man se ut från högra sidan av båten, genom höga fönster. Jag går fram till fönstret ibland och fotar om något intressant dyker upp.
Jag tycker alltid det är lika spännade att se när vi lägger till i hamnen. De har ett tunt rep med en boll i ena änden och ihop kopplat med ett grövre rep som i sin tur är bundet i ett jätte tjockt rep. Detta rep tror jag kallas tross och det har en ögla som läggs runt en pålare på kajen. Bollen och repet kastas från båten till kajen där en hamnarbetare tar det tunna repet och dra till sig båten. Nej, nej, men det ser så ut, de drar ut repet så att trossens ögla kan läggas runt pålaren. Denna gång missade de den lilla bollen kajen och hamnade i vattnet mellan kajen och båten. Upps! De fick göra om och göra rätt. Som sagt spännande varje gång.
Så vi fick vänta en stund innan vi gick under bron.
Därefter gick vi in och satte oss i hytten. Vad vi gjorde där vet bara vi….
Men när de annonserade att vi närmade oss en point of interest, en stark ström som fått många båtar att sjunka, gick vi ut på däck. Lyssnade på infon uppe på däck 7. Gick sedan ner till däck 5 och ställde oss i fören för att fota den, men insåg snabbt hur svårt det var att se strömmen. Rystraumen, bildas av tidvattnet.
Vår plan för Tromsø var att besöka ett akvarium, Polaris. Därefter promenera till Ölhallen, de hade många ölsorter och man kunde beställa en bricka med 5 olika sorters öl i glas som rymde 0,17 cl. Thomas hade kollat upp detta på nätet. Därefter var planen att gå till en butik som sålde pyssel till hemmet och till sist avsluta med ett besök i Trollmuseumet.
Vi kom till Polaris i lagom tid för att hinna titta på alla fiskar, krabbor och sälarna. Innan de skulle visa när de tränarde sälarna. De är intelligenta djur och blir uttråkade så därför tränas de varje dag på olika saker i samband med utfodringen. De var jätte duktiga. De mindre av sälarna kunde hoppa som delfiner. De större sälarna kunde hoppa upp och pricka en boll ca 1,5 m upp från vatten ytan. Alla fyra kunde snurra och simma på rygg. Säkert var dessa inga svåra konster, det svår var nog att få dem att göra det på kommando. Lite imponerande blev vi iallafall.
Egentligen har alla öl samma grund ingrediensern, malt, jäst o humle. Pilsner, ljus malt som inte är meltad. Ale, annan jäst, sk toppjäst och lite mörkare malt. IPA, mer humle än pilsner. Samma jäst som ale. Lager, mörkare malt. Samma sorts jäst som pilsner. Imperial Stout, rostad malt, flera olika. Ger olika smak. Den luktade choklad o vanilj. Thomas njuter, jag försöker, förstå skillnaden dem emellan. Thomas får redigera detta sen (klart – Thomas anm.)
På väg till trollmuseumet passerade vi Tromsø kyrka. Promenade vidare för att upptäcka att butiken stängde för en kvart sedan, typiskt. Men trollen tog oss med till sagornas värld. Väldigt fint uppbyggt. Vid några montrar kunde man hålla en platta mot montern och ser lite animerade detaljer. Kul idé, sådan kommer det nog att blir flera av i framtiden.
Det var inte långt att gå till båten så vi hade gott om tid.
Ombord igen tog vi paus i hytten…till det blev dax för mat vid 20-tiden. På kvällarna har vi alltid samma bord medans vid frukost och lunch kan man oftast sätta sig var man vill. Innan vi får komma in i restaurangen måste vi sprita händerna, det är de väldigt noga med. Känns tryggt då det ofta är buffé.
Efter kvällsmatet, gick vi ut på däck för att vinka på södergående Hutrigrute, MS Nordlys.
Därefter gick till hytten. Nästa program punkt var att prova tørrfisk, torkad torsk. Vi gick dit men provade inte. Tørrfisk, torkas på stora ställningar. Fisken hängs upp för torkning medan det fortfarande ligger snö på backen, från februari till maj. Kylan skyddar fisken från insekter och bakterier.
Vi avslutade dagen men en stunds lugn i hytten. Gissa vem som somnade först?